Kürşat Ailesi; Zeytinciliğin Girit’ten Ayvalık’a Uzanan Yolculuğu
Mehmet Tevfik Bey, Mustafa Rahmi Bey ve aileleri, 1800’lü yıllar boyunca yaşamlarını Girit Adası’nda sürdürmüşlerdir.
Mehmet Tevfik Efendi ve ailesinin, Girit Adasındaki yaşamları boyunca temel geçim kaynağı zeytincilik tarımı ve zeytinyağı üretimidir. 1800’lü yıllarda, Girit zeytinyağı Avrupa’da kalitesi ile öne çıkmış ve ünlenmiştir. Ürettikleri zeytinyağını, Rusya ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç etmişler, zeytinyağı kültürünün ve Akdeniz Mutfağının dünyaya yayılarak büyümesine katkıda bulunmuşlardır.
Mehmet Tevfik Bey ve ailesi, 1923 senesinde, Lozan anlaşması neticesinde yaşanan büyük mübadele nedeniyle Ayvalık’a yerleşmiştir. Ayvalık’ta yeni bir hayat kurmuşlar ve yaşamları, aile mesleği zeytincilik ile burada yeniden kök salmıştır. Aile, Kürşat Ayvalık Zeytinyağı Endüstri Müzesi’nde sergilenmekte olan zeytinyağı işliklerini kurarak, kaliteli zeytinyağı üretimlerine Ayvalık’ta devam etmiş, kısa zamanda, çalışkanlıkları ve kalite odaklı üretimleri ile Ayvalık’ın önemli üreticilerinden olmuşlardır. Mehmet Tevfik Bey’in oğlu Mehmet Emin Süner, babasından devraldığı mesleki bilgi ve birikimi, çalışkanlığı ile pekiştirmiş, titizlikle ürettiği kaliteli zeytinyağları ile yörede ün kazanmıştır.
Bu köklü gelenek, aile fertlerinin geçmişten günümüze büyüklerinden edindikleri mesleki bilgilerini kendilerinden sonraki nesillere aktarabilmeleri ile devam etmiş ve günümüzde de süregelmektedir.
Ailenin hikâyesi, Carol Drinkwater ve ekibinin hazırladığı “La Route des Oliviers” belgeselinde de yer almış ve bu belgesel, Fransız televizyon kanalı TV5 tarafından yayınlanmıştır.